zaterdag 17 september 2011

Minecraft


Misschien kennen de echte gamers onder jullie deze indie-game wel; Minecraft. De titel omschrijft redelijk goed wat je in dit spel doet, mining en crafting! En dat alles in 16-bits.
Dit spel, wat als het even meezit in November uitkomt, zit nog in de beta fase. Dat betekend dat er constant updates zijn, maar hij ook nog redelijk buggy kan zijn. Alles weten over de game? Klik dan verder om het artikel te lezen.



Minecraft is een soort sandbox-game, je hebt veel vrijheid om de wereld naar jouw hand te zetten. Je hebt veel verschillende bouw-materialen die je kunt gebruiken om kastelen, dorpen of zo'n beetje alles te maken wat je je kunt bedenken. In de survival modus zit een dag/nacht ritme, monsters en de mogelijk verschillende tools en armor te maken. Je hoeft het spel dus niet alleen te spelen voor het bouw aspect, door jezelf verschillende regels op te leggen word het een heuse adventure game.



Naast monsters neermaaien met je zwaard of pijl en boog, kun je een graan of watermeloen boerderij beginnen, en hele systemen verzinnen met Redstone, een gek stofje waarmee je werkende electrische circuits kunt maken. Ook kun je je eigen wolf temmen die voor je meevecht, en samen op zoek gaan naar dungeons, strongholds of verlaten mijnschachten  In survival mode is het uiteindelijk doel diep genoeg te graven voor diamanten, die je vervolgens kunt omsmelten tot de beste tools uit het spel.

In de creative mode van het spel, heb je oneindig van alle bouwmaterialen en tools, en kun je gewoon een mooi kasteel bouwen zonder last te hebben van vervelende monsters en hoef je zelf geen blokken uit te hakken of te craften. Allebei deze modes zitten momenteel in het spel.


Wat ik zelf een leuk aspect van het spel vind, is dat je je zelfgemaakt werelden kunt delen met anderen. Op de officiele forums van Minecraft zijn er genoeg mensen die een spannend avontuur voor je hebben uitgestippeld, compleet met bordjes waar je het verhaal op kunt lezen, en monsters op strategische plekken. Ook is het redelijk makkelijk het spel te 'modden', het spel zo te bewerken dat het een hele andere spel ervaring geeft. Zo zijn er mods die extra monsters toevoegen, of juist extra mechanismes, zodat je een werkende windmolen kunt maken, of een werkend vliegtuig. Alsof dat nog niet genoeg was, is het ook erg makkelijk om het uiterlijk van het spel aan te passen. Deze 'texture packs' worden ook door fans gemaakt en aangeboden op het forum. Zo krijgt het ineens een heel andere sfeer!


Iets wat niet echt bij het spel hoort, maar ik wel leuk vind zijn de filmpjes die op YouTube worden geplaatst over dit spel. Vaak zijn dit playthroughs van bepaalde werelden of mods. Een channel in het bijzonder is die van BlueXephos. Dit zijn twee britse gasten, Simon en Lewis die hun eigen adventure verhaal spelen, voorzien van droge britse humor. Je moet het eigenlijk zien om het te snappen, dus hier kun je de eerste aflevering bekijken van hun avontuur. De eerste paar aflevering zijn nog niet zo super spannend, maar het word redelijk bizar als er ineens bouwsels in hun wereld opduiken, die ze zelf niet hebben gebouwd...


Als je na het lezen van dit artikel om bent, op de website van Minecraft kun je het spel proberen in de brower, alleen niet opslaan. Nu het spel nog in de beta is kost hij 15 euro, en daarbij komen ook alle toekomstige updates aan het spel. Als hij in November echt uitkomt zal hij duurder worden, dus wacht niet te lang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten