dinsdag 11 oktober 2011

Anime of the Week: Full Metal Alchemist


Omdat ik soms niet genoeg leuke spulletjes heb om te reviewen, heb ik iets bedacht! Op blogs zie je vaker artikels over films of series, maar aangezien Blush & Battlegrounds een beetje geeky is... Anime of the Week! Zelf ben ik gek op anime, de japanse 'tekenfilms'. Ik kijk ze al jaren, het begon allemaal bij Dragonball Z en Pokémon. Later kwam ik erachter dat ook series als Alfred J. Kwak en Nils Holgerson van Japanse markt kwamen. Maar anime is niet alleen voor kinderen, in Japan is het eigenlijk net als gewone films, er is voor iedere leeftijd wel een leuke serie te vinden.

Daarom leek het me leuk te proberen elke week een artikel te wijden aan een anime waar ik gek op ben. Bij deze dan de eerste, Full Metal Alchemist, mijn all-time favorite.
Full Metal Alchemist is zeker een serie voor de wat oudere kijker. Ook is hij wat meer gericht op de mannelijke kijker, maar er zijn zeker ook genoeg vrouwelijke fans van. Het is een redelijk oude serie, de orginele adaptie komt uit 2003, en is gebaseerd op de gelijknamige manga (dat is een japanse strip) uit 2001. De manga heeft doorgelopen tot 2010, en het verhaal is nu compleet. Naar de orginele anime is er ook een film van uitgekomen; Fullmetal Alchemist The Movie; The Conqueror of Shambala. Deze was zelfs in de bioscoop te zien in Nederland! In 2009 is er een nieuwe versie van de anime uitgebracht, Fullmetal Alchemist: Brotherhood. Deze volgt het verhaal van de manga exact, de eerste versie van de anime volgde na een paar aflevering een eigen afwijkend verhaal.

Het verhaal begint bij jonge broers Edward en Alphonse Elric. Hun vader, een geleerd alchemist, heeft hun moeder verlaten en ze wonen met zijn drieën een simpel leven. De broers vinden al snel de oude naslagwerken van hun vader, en gaan aan de slag met alchemie. Uit zand maken ze mooie kunstwerkjes voor hun moeder, die erg trots is.Naast hun woont de familie Rockbell. De ouders van hun jeugdvriendinnetje Winry zijn als artsen opgeroepen voor de oorlog en ze woont alleen met haar oma. Die is een volleerd auto-mail monteur. Auto-mail zijn metalen arm of been proteses.

Het noodlot slaat toe als de moeder van Edward en Alphonse na een lang ziekbed komt te overlijden. De broers, wanhopig door verdriet, proberen hun moeder tot leven te wekken met alchemie. Maar alchemie van zulke omvang heeft een prijs, een prijs van vlees en bloed. In het proces raakt oudste broer Edward zijn been kwijt, en Alphonse zijn volledige lichaam. Als Edward zijn kleine broertje weg ziet glippen, verbind hij in ruil voor zijn arm de ziel van Alphonse vast een metalen pantser. De twee broers overleven het maar net, en Edward krijg van zijn buurvrouw een metalen arm en been protese. Hun moeder terug tot leven brengen lukt overgens niet; wat er gemaakt word is een homonculus, een kwaadaardig wezen wat alleen door alchemie gemaakt kan worden. Later in de serie worden ze hier mee geconfronteerd.


Hun talent voor alchemie word niet onopgemerkt, Roy Mustang komt langs, Colonel van het leger. Hij doet Edward een aanbod om voor het leger te werken, wat hij dan afwijst. Zijn prioriteit ligt het bij teruggeven van een lichaam aan Alphonse, en zijn ledematen terug krijgen. Edward begint een studie te doen, en stuit op de Philosophers Stone, een steen waarmee je de wetten van de natuur en alchemie kunt omzijlen, en geen prijs hoeft te betalen. Op dit onderzoek voort te zetten besluit hij zich toch aan te melden bij het leger, en word de allerjongste State Alchemist. 

Nu moet hij opdrachten doen voor het leger, en komt in zijn reizen de donkerste en gevaarlijkste geheimen tegen van alchemie. De gevaarlijke Humonculi zitten al snel achter hem aan, voor zijn grote talent. Ondertussen leert hij ook meer over de Philosophers Stone, en komt dingen te weten die hij niet voor mogelijk had kunne houden.

De serie is gelukkig niet alleen maar serieus. Edwards' grote ergernis is zijn geringe lengte, en elke opmerking hierover ziet hij als grote belediging. Hij schiet dan ook meer dan eens uit zijn slof. Ook Alphonse zorgt voor een komische noot met zijn voorliefde voor kittens, die hij tot Edwards' ergernis verstopt in zijn pantser.

Deze serie is écht een aanrader, hij is spannend, en je leeft goed mee met de karakters. Visueel is de serie ook goed in orde, en de muziek maakt alles tot een mooi geheel. Als je nog niets van de serie kent zou ik toch met de Brotherhood serie gebruiken, die is qua animatie een stuk beter dan de vorige serie, en volgt het verhaal van de manga op de voet.

Ik hoop dat jullie dit wekelijkse items leuk vinden! Laat me vooral weten wat je er van vind, en wat je van de anime vind, uiteraard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten